Cuirass, rintahaarniska, on kollaasitekniikalla toteutettu teos. Taiteilija käyttää itse maalauksistaan käsitettä kuvakerrostuma. Materiaalit muodostavat teokseen reliefimäisiä kerroksia, jotka paljastavat maalausprosessin sekä toistensa päälle syntyneet kuvat. Kerroksellisuuden käsite on tärkeä myös teoksen sisällössä. Rintapanssari on suoja ulkomaailman ja kuvatun hahmon välissä. Taiteilija kertoo: ”Maalaan ihmistä näkyväksi, mutta samalla yritän puhdistaa sen tunteista ja merkityksistä. …En ole kiinnostunut ihmisen persoonasta enkä halua kertoa tarinoita. ….Maalausteni ihminen on haavoittuvainen ja kömpelö, mutta heikkoudessaan vahva.”

Nevalaisen opettaja Samuli Heimonen toteaa hänen käsittelevän taiteessaan ”jotain suurta aihetta”, joka ”liittyy ihmisen olemassaoloon ja sen ajoittaiseen kipeyteen.” Taidekriitikko Veikko Halmetoja puolestaan rinnastaa Nevalaisen tuotannon länsimaiseen barokkitaiteeseen, 1600-luvun kristilliseen kärsimyskuvastoon ja hurmioitumiseen. Hänestä teokset ovat marttyyrikuvia, metaforia ihmisyydestä hyvänä ja pahana. Lisäksi Halmetoja rinnastaa Nevalaisen maalausten ihmishahmot populaarikulttuurin ja sarjakuvien zombie-aiheisiin, eläviin kuolleisiin, jotka kiehtovat aiheuttamansa pelon ja ikuisen elämän halun vuoksi. Maalausten ihmishahmot ovat eläviä ruumiita.

Seija Heinänen, Marja-Liisa Rajaniemi
LÄHTEET


Halmetoja, Veikko, 2016. Maalaukset ammentavat kivusta ja hurmiosta. Reima Nevalainen. Vuoden nuori taiteilija 2016. Tampereen taidemuseon julkaisuja 162. Toimittajat Nina Karjalainen, Tapani Pennanen, Mika Siimes, Marjut Villanueva. Kustantajat Tampereen taidemuseo, Aboa Vetus & Ars Nova, Galerie Forsblom, Kustannusosakeyhtiö Nemo. Latvia. 10–17.

Heimonen, Samuli, 2016. Toisinaan risteävät polut. Reima Nevalainen. Vuoden nuori taiteilija 2016. Tampereen taidemuseon julkaisuja 162. Toimittajat Nina Karjalainen, Tapani Pennanen, Mika Siimes, Marjut Villanueva. Kustantajat Tampereen taidemuseo, Aboa Vetus & Ars Nova, Galerie Forsblom, Kustannusosakeyhtiö Nemo. Latvia. 18–25.

Nevalainen, Reima, 2016. Työskentelystäni. Reima Nevalainen. Vuoden nuori taiteilija 2016. Tampereen taidemuseon julkaisuja 162. Toimittajat Nina Karjalainen, Tapani Pennanen, Mika Siimes, Marjut Villanueva. Kustantajat Tampereen taidemuseo, Aboa Vetus & Ars Nova, Galerie Forsblom, Kustannusosakeyhtiö Nemo. Latvia. 26–31.


Kuva koko teoksesta. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva Jari Kuusenaho.