Poimintoja keskusteluista

Ville Lenkkeri: Vapaa mies

Se asuis tuolla jossain metsässä. Se on eksynyt siellä, mutta löytänyt tollasen tien, minkä varteen se on mennyt seisomaan tuohon asentoon. Asusta päätellen se ei oo ainakaan lähteny lenkille. Kuka nyt lähtee Jussi-paidalla ja kumppareilla lenkille?

Jos tuo mies on vaikka lähtenyt poimimaan nokkosia, että se sais nokkoslettuja. Mutta sit se on unohtanut mihin se pisti autonsa. Mun mielestä tuo luonto näyttää siltä, et tuol vois olla aika paljon nokkosia ja toi mies näyttää vähän siltä, että ”apua mis mun auto on”.

Se on jotenkin päässyt tonne toiselle puolelle tietä, mutta sen jotkut tavarat on tuolla toisella puolella. Nyt se ihmettelee miten se pääsee takaisin sinne, kun autoja voi tulla. Kun toi on moottoritie. Sitten se jää auton alle.

Mä nään tässä kuvassa huumoriarvoa. Mun mielestä tää ei oo ollenkaan vahinko tää kuva. Tässä on tommonen perinteinen Jussi-paita, Nokian kumpparit ja vanhat pieruverkkarit. Tässä on luotu stereotyyppistä landepaukkuvaikutelmaa aika vahvasti. Tää seisoo tässä maantienvarressa ja poseeraa tosi ylpeän näkösenä. Se tiedostaa, et sille nauretaan, mut se seisoo ja poseeraa todella ylpeänä omasta identiteetistään, eikä haluis olla missään muualla. Se on tän koko kuvan juttu tää tän vaatetus.

Mä aattelin epätoivoa. Kriisi. Tietysti Pohjanmaalle viittaa tuo paita, ja peltotyöt tulee myös mieleen. Suomi on täynnä tommosia kuolevia pikkupaikkakuntia ja maaseutua. Tuolla näkyy tuo kylttikin, että joku paikka on jossain tuolla ties missä. Tää tyyppi on jostain lähipellolta. Sillä on menny joku traktori rikki tai se vaan tajuaa, ettei tästä elämästä tuu mitään. Kuka minä olen ja miksi olen täällä? Se ois saanu elämän eksistentialistisen kriisin ja lähteny pois kotoa. Nyt se miettii tossa viel, et mitä elämä on.

Jos miettii sosiologian näkökulmasta, tässä on vähän sellanen asetelma, että maaseutu autioituu ja sitten tämä henkilö tässä ei enää tiedä miten olla. Hän ei oo hyväkuntoisen tai hyvinvoivan maataloustyöihmisen olonen, vaan sellasen, jonka elämässä laitteet on se, minkä tää osaa. Hän ei oo tässä niin kauheen elementissään. Hän ois enemmän elementissään, jos hän ajais jollain traktorilla tai autolla tuolla tiellä. Tää vois olla semmonen vertauskuva, et ihmiset, jotka asuu maaseudulla, ei oo siellä enää kotonaan.

Tää on jotenkin mennyttä aikaa. Mulla tulee heti mieleen, et tää on lavastettu. Annetaan stereotypistä kuvaa, että maajussi on tämmönen. Tää on ehkä se 60-luvun maajussi, mutta ei 2000-luvun. Tässä tuotetaan tiettyä negatiivistä maaseutukuvaa, joka ei enää pidä paikkaansa.

Tuo Jussi-paita ei todellakaan oo mikään neule vaan sellanen halpahallista ostettu duutsonikopio.