Kirjallinen vinkki liittyen teokseen

Irma Kukkasjärvi: Mare

Volter Kilpi: Alastalon salissa

Anni Blomqvist: Myrskyluoto-sarja

Sally Salminen: Katriina

Ulla-Lena Lundberg: Jää

Tapio Koivukari: Saaristolaissaaga

Tove Jansson: Kesäkirja

Monika Fagerholm ja Martin Johnson: Meri: neljä lyyristä esseetä

"Minä uin avomerellä, haluamallani tavalla; en vailla menetelmää, mutta omalla tavallani. Ammattimaisuudesta voi sanoa vain, että kyseessä on kyky löytää yritysten ja erehdysten kautta itselle sopivat tavat, ja sitten pitää taipumatta niistä kiinni.

Merkitystä on vain antaumuksellisuudella. Muista myös tämä: kukaan ei pyydä sinua tekemään tätä. Älä siis myöskään pyydä keneltäkään lupaa. Unohda joksikin tuleminen, vertauskuvaksi muuttuminen. Liiku itsesi kanssa, älä itsestäsi pois. "
Vinkin laatijoiden kommentti

Meri- ja saaristoaiheisten kirjojen ykkönen on tietenkin Volter Kilven jykevä Alastalon salissa – kriitikoiden arvostama, vaikean maineessa. Anna hitaan tajunnanvirran viedä mennessään, niin rikas kieli ja huumori palkitsevat.

Anni Blomqvistin Myrskyluoto-sarja on ollut sekä kirjana että TV-sarjana suosittu perhe- ja kasvutarina, jossa meri antaa ja ottaa. Jos Myrskyluoto miellyttää, kannattaa lukea myös Sally Salmisen Katriina, joka oli 30-luvun menestyskirjoja. Rakkaus vie pohjalaistytön kohtaamaan karun saaristoelämän.

Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu Jää on myös ollut rakastettu kirja. Lundbergin muussakin tuotannossa on saaristolaiselämä, sen asukkaiden yhteisö ja meri keskeisessä osassa. Tapio Koivukarin Rauman saaristoon sijoittuva Saaristolaissaaga on kolmiosainen kirjasarja, kirjailijan historiantuntemusta on kiitetty.

Aika monelle Tove Janssonin Kesäkirja on jokakesäinen lukuilo. Pikku Sophia ja isoäiti viettävät saarikesää luontoa ja elämää tutkien. Meri näyttää kauniit ja pelottavat puolensa, ja Sophia saa oman hienon myrskyn.

Monika Fagerholm ja Martin Johnson ovat tehneet pienen kirjan Meri: neljä lyyristä esseetä, jossa fakta liukuu fiktioon. Siitä on peräisin oheinen sitaatti.

Kirjalliset vinkit ovat laatineet Heli Joensuu, Anna Kainulainen, Marja-Kaisa Miilumäki ja Tiiu Koistinen Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Kirjan tiedot Keskikirjastojen verkkokirjastossa
Kaikki Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn liittyvät kirjalliset vinkit Keskikirjastojen sivuilla