Kirjallinen vinkki liittyen teokseen

Juhani Harri : Metsäkukkia

Pentti Haanpää: Noitaympyrä

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija

Juha Hurme: Nyljettyjä ajatuksia

"Taide ei ole mukavaa. Taide ei selitä eikä opeta. Taide ei vikise, se vie ja panee sinut selkä seinää vasten, tarttuu raivelista kiinni ja sanoo: ajattele itse, kukaan ei ehdi nyt avuksi. "
Vinkin laatijoiden kommentti

Metsäkukkia-valssi, Metsäradio, metsien miehet! Repun kuvittelen kirjallisten metsä- ja kulkumiesten selkään.

Pentti Haanpään Noitaympyrä oli aikanaan kiistanalainen ja paheksuttu, eikä sille ensin löytynyt kustantajaa. Vaelteleva metsätyömies Pate Teikka katsoo 30-luvun ilmapiiriä kriittisin silmin ja etsii vapautta. Lopulta mies reppuineen ylittää rajan monessa mielessä. Osaisiko reppu kertoa, kuinka kävi?

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan Konsta Pylkkänen on kaikesta kiinnostunut pohtija, metsässä kulkiessa ajatus on vapaa kuin hiirihaukka. Vai onkohan reppu jäämässä pois käytöstä? Huovinen jättää hyvästejä vanhenevalle Konstalle kirjassa Konsta Pylkkänen etsii kortteeria.

Juha Hurmeen Nyljetyissä ajatuksissa kaverukset soutavat Kustavista Hailuotoon – tämä ei ole metsäkirja - ja keskustelevat kulttuurista. Saappaanvarresta tai repusta löytyy sitaatti joka tilanteeseen. Hurmetta ponnekkaampaa taiteen pariin usuttajaa saa hakea.

Oheinen sitaatti on Hurmeen teoksesta.

Kirjalliset vinkit ovat laatineet Heli Joensuu, Anna Kainulainen, Marja-Kaisa Miilumäki ja Tiiu Koistinen Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Kirjan tiedot Keskikirjastojen verkkokirjastossa
Kaikki Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn liittyvät kirjalliset vinkit Keskikirjastojen sivuilla